Rakkautta eri aalloilla- ADHD parisuhteessa
Sain vieraakseni podcastiin ihanan pirskahtelevan Nellyn. Nellyyn tutustuin naisten yrittäjät ryhmän kautta.
Tästä tuli kyllä todella mielenkiintoinen jakso, käy kuuntelemassa Nellyn hersyvää ihanaa ulosantia, ei voi tulla kuin hyvälle mielelle.
Aikuisten ADHD:n esiintyvyys on noin 4,4 % väestöstä, Suomessa noin 170 000 ADHD- oireista aikuista. Miehillä on noin 1,5 x yleisempää kuin naisilla. Nellyn kanssa juuri puhuttiin että todennäköisesti monilla naisilla jää diagnosoimatta koska ilmenee niin erilaisina oireina, ei esim. hyperaktiivisuutta niin kuin useimmilla nuorilla miehillä mutta esim. impulsiivisuutta esiintyy.
Juteltiin miten ADHD ilmenee heidän parisuhteessa. Heidän rakkaus alkoi tulisesti ja intohimoisesti niin kuin yleensä ADHD ihmisillä :D. Rakastumisen tunne ja intohimo ovat stimulantteja adhd- oireiselle. Nellyn mukaan heidän suhteessa ‘kivi kiveä hioo’.
Millaisia haasteita ja iloja on heidän suhteessaan? Iloiksi voisi luokitella “värikästä elämää”, mielikuvitusta, spontaaniutta, naurua, isoja tunteita, suuria seikkailuja. ADHD ihmiset ovat suurien tunteiden tulkkeja, osaavat ajatella monesti ns. laatikon ulkopuolelta. Ja luovuudessa impulsiivisuus on hyvä piirre, tulee luovia ideoita. Pään sisäinen kaaos ADHD- ihmisellä. Nelly kertoi ettei ole tavannut vielä ketään ADHD ihmistä joka ei olisi empaattinen ja tunteet voivat herkästi leimahtaa varsinkin jos asia ei tunnu oikeudenmukaiselta. Voi tulla helposti väärinymmärryksiä. Rahan käyttö saattaa olla erilaista, toinen on Hulda huoleton ja toinen tarkan markan Martti. Erilaiset unirytmit aiheuttavat myös eripuraa. Mutta niin kuin Nelly mainitsi että toista rakastaa ja haluaa olla toisen kanssa vaikka välillä kivi kiveä hioo.
ADHD:n liitännäishäiriönä voi olla aistiyliherkkyyttä ja motorista kömpelyyttä. Puolisoiden väliseen fyysiseen läheisyyteen voi tuoda erityispiirteitä. Tärkeää keskustella ja kunnioittaa toistenne tuntemuksia. Hyvä kertoa mitä toivoo ja tarvitsee parisuhteessa. Jos vastuunkanto arjessa on epätasapainossa niin voi tuoda eripuraa, samoin jos toinen joutuu maskaamaan, piilottelemaan omia piirteitään, toinen on hoitaja/ hoivattava. Itsetunto voi olla huono ja heikko, asenne voi näyttäytyä negatiivisena koska ei luota itseensä ja voi tulkita asiat negatiivisesti.
Puhuttiin myös että ADHD on dopamiinihäiriö, ei keskittymishäiriö niinkään. ADHD ihminen pystyy kyllä keskittymään jos tekeminen on itselle mielekästä. Dopamiini on yksi hermojärjestelmämme tunnetuimmista aivojen välittäjäaineista, se tunnetaan mielihyvän välittäjäaineena. Sen päätehtävänä on aktivoida aivojen palkitsemiskierrot.
Puhuttiin myös ADT:stä. Kuormittava elämä ja puutteellinen palautuminen voivat johtaa siihen että keskittymisestä tulee yhä vaikeampaa. Pitkään jatkuessaan tilanne voi johtaa hankinnaiseen keskittymisvaikeuteen. Siitä käytetään lyhennettä ADT eli Attention Deficit Trait. ADT:n oireet muistuttavat aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD:n oireita. Niitä ovat levottomuus, poukkoilu asiasta toiseen ja kyvyttömyys pitkäjännitteiseen työskentelyyn. Juteltiin että osaako nykyihminen enää pysähtyä? Pelätäänkö tylsistymistä eikä oikein osata levätä. Haetaan virikkeitä tiktokista jne.
ADHD:lle on neurobiologinen selitys, sairaus siinä missä esim. diabeteskin.
Ihminen on paljon muutakin kuin ADHD, yksi osa vain häntä. Erilaisina olemme arvokkaita toisillemme <3
Kiitos ihana pirskahteleva Nelly<3
IG: nellyjuliadesign
IG:neritude
www.nellyjuliadesign.com